Levende legende: Tineke Schouten

Gezien: 10-11-2003, De Meerse, Hoofddorp

En wederom naar een levende legende live geweest. Eigenlijk zijn dit voorstellingen die een apart stempel nodig hebben, een eigen keurmerk. Gewoon omdat het zien van zo’n voorstelling je een kijkje gunt in de ontwikkeling van het cabaret. En natuurlijk heeft de ene cabaretier(e) daar meer of minder aan bijgedragen dan de andere, maar door het werk wat deze mensen hebben gedaan in het verleden hebben we vandaag iets om naar uit te kijken. En de voorstelling van vanavond is er dus zeker eentje in de reeks ‘Zou je gezien moeten hebben’.

Hoewel ik hier natuurlijk van vele (al dan niet via im of mail) commentaar op ga krijgen (en laten we eerlijk zijn, een niet nader te noemen forumdespoot wenste mij sterkte toen hij hoorde waar ik naartoe ging) ben ik vanavond geweest naar de voorstelling ‘Top Tien 2′ van Tineke Schouten (het nieuwe kijkcijferkanon van de RTL). En ik heb een leuke avond gehad! Niet zo leuk als veel mensen om mij heen (van ook een andere leeftijdscategorie… laten we zeggen… ouder, nee, nog ouder), maar ik heb zeker een zeer vermakelijke avond gehad!

Ik moet wel zeggen (en dat had ik bij Meneer Van Vliet niet) dat ik deze voorstelling wel graag wil verdelen in inhoud en vorm. De inhoud… ach… ze kent haar publiek en speelt daar moeiteloos op in. Ze maakt makkelijke grappen (echt mijlenver aan zien komen) en e.a. hangt aan elkaar van de meest simpele ‘versprekingen’ door de domme typetjes of heerlijke innuendo’s over sex. Maar de vorm, die is geniaal. Ze weet wat het publiek wil, ze kan dat timen tot op de seconde, omkleden in een paar seconden meer, ze zingt zeer goed en plaatst de meest simpele grap op het mooiste moment! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik haar een vreselijk goede vakvrouw vind… en ik ben blij dat ik gegaan ben (want, als ik eerlijk ben… ik ben gegaan omdat mijn ouders haar graag wilden zien, dus ik heb de kaartjes gehaald, maar anders…)

PS. www.tinekeschouten.nl

(via het Zwartekat.nl forum)

Vergelijkbare meningen
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Gezien: 11 januari 2024 – Castellum, Alphen Last minute kreeg ik de kans om naar de voorstelling van “Meesterverteller Diederik...
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Gezien: 11 januari, Schouwburg Agnietenhof, Tiel Lebbis staat weer op de planken. Eigenlijk kan ik dan wel stoppen met schrijven,...
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Gezien: 29 november, C.C. Cascade, Hendrik Ido Ambacht Voor de liefhebbers van Drs. P ligt er een bijzondere avond in...