Ernst van der Pasch – Scherp blijven

Ernst van der Pasch – Scherp blijven

Gezien: 24 september, Leiderdorp, Muzenhof

De eerste voorstelling van het theater van dit seizoen en het is schandelijk! Niet de voorstelling natuurlijk, daar stond Ernst van der Pasch met de voorstelling “Scherp blijven”.

“Scherp blijven” is het derde theaterprogramma van deze “bekend van de TV” cabaretier. Maar in tegenstelling tot veel van zijn collega’s zoekt Van der Pasch naar het diepere verhaal, waarmee hij zich (voor mij) in het rijtje van Jan Jaap van der Wal, Andre Manuel en Theo Maassen mag scharen. En het is dat diepere verhaal dat mij ook in deze voorstelling zo enorm aanspreekt.

“Scherp blijven” is het verhaal van een man die alleen maar doe wat hij wil. Geen grenzen, geen beperkingen, een eigen wil en doorzetting. Op een podium staat een jonge cabaretier de longen uit zijn lijf te schreeuwen. Schreeuwen tegen een (in dit geval) rustig publiek. Ze aan te sporen om keuzes te maken. Nu en later! In de zaal krijg je het gevoel van de predikant die zijn schapen wil behoeden door ze aan het denken te zetten. En al is er dan maar één geloof voor hem hij predikt het met passie. Hij sleept je mee aan de haren in het verhaal van zijn vriendschap, het geloof en liefde. En de voorstelling roept nog meer vragen op dan dat ze beantwoord. En dat is mooi!

Ik zag deze voorstelling in de try-out toen Ernst nog aan het zoeken was naar de juiste volgorde, maar toen was ik al enorm onder de indruk. En nu is het een rond, vol en smakelijk verhaal geworden. Het herkend, confronteert en intrigeert.

Je gaat dus niet rustig naar huis en zou het niet mooi zijn als we dat eens wat vaker deden!

Waarom was het dan schandelijk? Nou, de zaal zat niet vol! En dat zou niet mogen!

Vergelijkbare meningen
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Gezien: 11 januari 2024 – Castellum, Alphen Last minute kreeg ik de kans om naar de voorstelling van “Meesterverteller Diederik...
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Gezien: 11 januari, Schouwburg Agnietenhof, Tiel Lebbis staat weer op de planken. Eigenlijk kan ik dan wel stoppen met schrijven,...
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Gezien: 29 november, C.C. Cascade, Hendrik Ido Ambacht Voor de liefhebbers van Drs. P ligt er een bijzondere avond in...