BSUR (try-out) – Jan Jaap van der Wal

BSUR (try-out) – Jan Jaap van der Wal

Gezien: 21 januari, Hendrik Ido Ambacht, C.C. Cascade

Vanavond ben ik naar een try-out geweest van de voorstelling BSUR (be as you are) van Jan Jaap van der Wal geweest. De voorstelling heeft hij tot 18 december gespeeld als een soort van oudejaarsvoorstelling die hij twee keer per avond speelde en hij is vanaf begin januari bezig om de voorstelling om te werken tot een avondvullende voorstelling.

Normaal gesproken is het not done om iets over een try-out te schrijven. De artiest in kwestie is meestal nog zoekende naar de vorm, volgorde en in sommige gevallen de inhoud. Decor en props ontbreken meestal nog en de voorstelling wil nog wel eens rammelen. Geeft allemaal niets, daar is het een try-out voor, maar het is wel vervelend als er iemand dan op basis daarvan een vervelend stukje schrijft terwijl dat nog onterecht is. En normaal gesproken volg ik ook braaf de regel dat je niets over een try-out schrijft. Maar ja, de uitzondering bevestigd de regel en zeker in dit geval. Ik ga gewoon iets schrijven over de voorstelling die ik in Hendrik Ido Ambacht gezien heb. De voorstelling heeft nog geen decor, maar in mijn visie is de voorstelling voor 98% af en vandaar dat ik de uitzondering maak.

BSUR is de vierde voorstelling van de 26 jarige belofte voor de Nederlandse cabarettoekomst. Dat is nog een stelling, maar ik sta er volledig achter. Sinds een aantal jaren zijn er een paar cabaretiers die met een gedegen maatschappelijk geëngageerd programma komen. Theo Maassen was de eerste die ik ermee zag, en toen het derde programma van Jan Jaap en momenteel ook Ernst van der Pasch. En ik kan daar enorm van genieten, maar wat ik vanavond heb gezien overtreft mijn stoutste dromen. Bij het programma “Staat” toonde Jan Jaap zich al een begenadigd spreker met mooie verhalen en een sterk maatschappelijk besef, zeker als je dat afzet tegen zijn leeftijd. Maar blijkbaar is hij in de tussentijd niet alleen gegroeid in zijn stijl, maar ook hebben zijn trips naar het buitenland voor het Liliane fonds een duidelijk indruk op hem nagelaten. Waardoor zijn meeslepende vertelstijl en zijn meedogenloze relativaties nog mooier en scherper zijn geworden. Met prachtige verhalen, sterke grappen en een overdonderd moraal wordt je tijdens de voorstelling 90 minuten mee genomen worden in het hoofd van Van der Wal.

Vanavond ben ik anderhalf uur verbaasd, verwonderd, geslagen, geschopt, vermaakt en tot mijn essentie teruggebracht. Voor het eerst in mijn (in de cabaret actieve) leven heb ik meegemaakt dat ik mezelf na afloop moest dwingen om de zaal te verlaten. Er zat op dat moment zoveel in mijn hoofd aan mooie gedachten, fantastische beelden en vreselijk informatie dat ik de rust van een lege zaal in stilte dankbaar aanvaarde. Ik wilde niet dat het afgelopen zou zijn als ik de zaal uitliep, maar helaas was het dat wel.

Ik weet dat het misschien erg zoetsappig klinkt… maar fuck it… blijkbaar ben ik dat! BSUR!

Vergelijkbare meningen
Reginald D Hunter
Reginald D Hunter
Gezien: 10 november, Toomler, Amsterdam Reginald D Hunter is een inmiddels een gevestigde naam in de comedyscene in Engeland en...
Arie & Silvester – Wie?!
Arie & Silvester – Wie?!
Gezien: 18 november, Westlandtheater De Naald, Naaldwijk Tien jaar na hun vorige voorstelling zijn Arie & Silvester terug op de...
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Gezien: 29 maart 2018, Alphen aan de Rijn Een bekende verschijning op de Nederlandse podia is terug. Eric van Sauers,...