Hecklers 2008: Een frisse wind op een koude dag

Op zondag 23 november 2008 was Utrecht het toneel van het eerste Hecklers Festival. Pieter Pin, Jeroen Pater en Mark Wybenga (programmeurs en cabaretiers) hebben de koppen bij elkaar gestoken en bedacht dat ook Utrecht zijn eigen comedyfestival zou moeten hebben! En daar zijn ze in geslaagd.

De opzet
Het festival is georganiseerd in een zevental kroegen. Het publiek koopt één kaartje en kan daarmee van kroeg naar kroeg lopen om daar een comedyset van een uur te zien. Na dat uur sta je op en wandel je op je gemak, in de daarvoor bestemde dertig minuten, naar de volgende locatie. Ieder anderhalf uur begint een set dus tijdens je avondje culturele kroegentocht kan je een drietal voorstellingen zien!

En wat zie je dan in zo’n uur set? Een mc (master of ceremonies), die alle comedians aan- en afkondigt en de zaal opwarmt, waarna er drie stand-up comedians optreden. Tenzij sommigen in de sneeuw vast komen te zitten. Bovendien heeft de festival organisatie een aantal jokers achter de hand die op diverse plaatsen ineens een gastoptreden komen invullen!

En dan natuurlijk de locaties! Een zevental leuke cafe’s in hartje Utrecht wilden wel een avondje de deuren sluiten voor het ‘gewone’ publiek en openden voor de comedyliefhebbers uit Utrecht en omstreken. Of in een apart zaaltje achteraf of gewoon in de ‘main stage’ van de kroeg waren lampen neergezet, een podiumpje gebouwd en een microfoon neergezet. Meer is er toch niet voor nodig? Jawel: sfeer, maar dat was ook nergens een probleem.

De uitwerking
23 november 2008: Het sneeuwt in Nederland! In een land dat plat komt te liggen als het regent en het openbaar vervoer niet meer rijdt zodra de bladeren vallen, zorgt sneeuw voor verkeersinfarcten. Dat had ook gevolgen voor de opkomst van de comedians! Veel van de Belgische deelnemers (en Nederlanders die daar hadden opgetreden) waren niet op tijd in Utrecht, met als gevolg dat de jokers (waaronder Jeroen Pater, Vincent Geers en Steven Hughes) de vrijgekomen plekken opvulden en zorgden dat de ‘normale’ planning zo goed mogelijk door konden gaan!

Maar dat gezegd hebben was er niets op het festival aan te merken. De kroegen waren gezellig, de comedians die er waren hadden er zin in en de bezoekers waren voorbeeldig en genoten zichtbaar! Wat kan je als organisatie nog meer wensen? Mogelijk iets meer bezoekers, want (en dit kan ook met het weer te maken hebben), de eerste runs van de avond waren rustig, maar bij de tweede run was het al gezellig vol! Ongeveer tweederde van de kaarten hadden in de voorverkoop een plek gevonden op het nachtkastje van een comedyliefhebber en op de avond zelf zijn er ook nog wat kaarten verkocht, maar het zou natuurlijk mooi zijn als iedere kroeg vol had gezeten!

Waar ben ik dan geweest? Ik ben in de stroom bezoekers meegewandeld naar Apertivo, Dikke Dries en Quigion. En daar heb ik in drie bijzonder gezellige kroegen naar een aantal bekende en onbekende comedians gekeken. En ik was blij verrast. Veel namen kende ik nog niet, maar er staat ons nog veel leuks te verwachten in Comedyland. Toch waren diegene die er echt uitsprongen voor mij: Roel C Verburg, Wilko Terwijn en Jim Speelmans. Alle comedians stonden met plezier te spelen, maar deze heren sprongen er toch nog een stukje bovenuit. En als ik mag stemmen voor mijn favoriete MC? Dan is de enthousiaste Bas Birker mijn keuze! Met veel enthousiasme en een goede manier van publieksinteractie (dus niet het geijkte “Wie ben je en wat doe je”-geneuzel).

De conclusie
Er waait weer eens een frisse wind in ons comedylandje! Lekker hoor, maar niet op een nacht dat het 2 graden vriest! Hecklers heeft zich als een mooi, lief, prettig en voornamelijk uitnodigend festival getoond, leuk voor het publiek en volgens mij ook voor de comedians! Ik kan niet wachten tot de volgende!

(Via Zwartekat.nl)

Vergelijkbare meningen
Reginald D Hunter
Reginald D Hunter
Gezien: 10 november, Toomler, Amsterdam Reginald D Hunter is een inmiddels een gevestigde naam in de comedyscene in Engeland en...
Arie & Silvester – Wie?!
Arie & Silvester – Wie?!
Gezien: 18 november, Westlandtheater De Naald, Naaldwijk Tien jaar na hun vorige voorstelling zijn Arie & Silvester terug op de...
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Gezien: 29 maart 2018, Alphen aan de Rijn Een bekende verschijning op de Nederlandse podia is terug. Eric van Sauers,...