Jasper van Kuijk – Onder de streep

Jasper van Kuijk – Onder de streep

Gezien: Papendrecht, 11-2-2016
Foto: Jaap Reedijk

Het was stil op die donderdagavond in Papendrecht. Onterecht was er maar een klein groepje mensen op de voorstelling “Onder de Streep” van Jasper van Kuijk af gekomen. Daardoor besloot het theater de zaal om te bouwen naar een klein podium met een kleine hoeveelheid stoelen om het podium heen. Het gaf een intieme vorm van het verhaal vertellen en dat is wat Jasper beheerst. Het is gewoon een hele fijne verteller!

De voorstelling is heel anders dan de voorgaande qua vorm. De vorige voorstelling (Schoon Schip) was een voorstelling die een iets meer toneelmatig opgezet waarbij Van Kuijk een personage speelde die in morele stappen door zijn geweten heen schepte. Toch was het zeker een cabaretvoorstelling, ook in vorm omdat de “vierde muur”, kenmerkend voor toneel, slechts den dele bestond en hij was in staat om eruit te stappen. Deze voorstelling is direct bij binnenkomst al een andere voorstelling. Het decor, voorzien van grasmaaier, campingstoeltje en tafel, laat al zien dat de omgeving van de voorstelling anders is, maar ook in de voorstelling is de vierde muur volledig verdwenen.

De voorstelling is een meer aaneensluiting van verhalen. Ze voelen meer als los zand in een groter geheel. De overkoepelende boodschap, waarin we ons afvragen of meer kennis altijd maar tot verbetering leid, komt op een paar momenten expliciet naar voren, maar de slimheid zit hem juist in de kleine verhalen. De verhalenverteller in hem weet steeds kleine hints richting een groter geheel te geven. Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen die samen de emmer zand vullen met grappen, verhalen en moraliteit. Jasper van Kuijk blijft een nieuwe denker op het podium en zijn verhalen, rode draad en voorstelling zit ook slim in elkaar. Een mooie avond, in een klein setting waarin de nieuwe wereld hier en daar wat klappen krijgt. Maar een mooie avond waarin je enigszins met een hoofd vol gedachten naar huis gaat. Ga dat zien!

Vergelijkbare meningen
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Gezien: 11 januari 2024 – Castellum, Alphen Last minute kreeg ik de kans om naar de voorstelling van “Meesterverteller Diederik...
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Gezien: 11 januari, Schouwburg Agnietenhof, Tiel Lebbis staat weer op de planken. Eigenlijk kan ik dan wel stoppen met schrijven,...
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Gezien: 29 november, C.C. Cascade, Hendrik Ido Ambacht Voor de liefhebbers van Drs. P ligt er een bijzondere avond in...