Comedytrain International Summer Festival

Comedytrain International Summer Festival

Gezien: juli-augustus 2016, Toomler, Amsterdam

Ieder jaar organiseert Toomler/Comedytrain het Comedytrain International Summer Festival. Dat doen ze als sinds 1993. Dat betekent dat er in de zomermaanden 4-6 weken lang iedere week twee internationale comedians naar Amsterdam komen om van woensdag tot zaterdag ons te vermaken. En sinds 1993 ga ik er al naartoe. Ik kan niet zeggen dat ik alle comedians gezien heb door de jaren heen, maar laten we het erop houden dat ik zo’n 95% in het echt gezien heb. En dit jaar was de kwaliteit van de comedians weer hoog.

Stefan Pop, comedian en lid van Comedytrain, heeft hierover de laatste jaren de regie en is gedurende het jaar bezig om en nieuwe talenten te scouten en gevestigde namen over te halen. Want het is wel wat om een buitenlandse comedian over te halen om te komen spelen in een kleine kelder in Nederland. Waar het Nederlandse publiek niet juicht als je opkomt, niet continue schaterlachend voorover op de tafel ligt en klapt als je iets doet wat in de verte op een grap lijkt. Wij zijn geen makkelijk publiek voor de buitenlandse comedians.

Ieder jaar zijn er wel 1-2 comedians die vervolgens gedurende de set onzekerder worden, zich (hardop) afvragen of we het wel leuk vinden of zelfs zover gaan om ons te vertellen dat deze grappen comedy-goud zijn in de rest van de wereld. Maar, en dat moet ook gezegd worden, tegen de tijd dat het vrijdag is zijn de meeste sets alweer strak, de comedian heeft zijn draai gevonden en speelt zoals hij zou moeten spelen. En dit jaar was de variatie breed, van comedians met een strakke set tot volksdansende piassen.

En dat is het fijne aan zo’n avond in het kroegje onder het Hilton. Het is ontspannen genieten, meestal met vrienden, terwijl er een kundige comedian je laat lachen. En dat is dit jaar iedere avond weer gebeurd. Heel nieuwsgierig waar Stefan ons volgend jaar weer op trakteert! 😉

Vergelijkbare meningen
Reginald D Hunter
Reginald D Hunter
Gezien: 10 november, Toomler, Amsterdam Reginald D Hunter is een inmiddels een gevestigde naam in de comedyscene in Engeland en...
Arie & Silvester – Wie?!
Arie & Silvester – Wie?!
Gezien: 18 november, Westlandtheater De Naald, Naaldwijk Tien jaar na hun vorige voorstelling zijn Arie & Silvester terug op de...
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Gezien: 29 maart 2018, Alphen aan de Rijn Een bekende verschijning op de Nederlandse podia is terug. Eric van Sauers,...