Open podia

Open podia

Iets heel anders. Maar ik sta onregelmatig ook zelf op het podium. Voor mij is het een stukje aandacht natuurlijk, maar ook heerlijke gevoel om een zaal te laten lachen. Of in ieder geval een groepje in die zaal 😉

Nederland kent een rijke schakering aan open podia. Er zijn er een aantal die er al jaren zijn, zoals in Toomler, Comedy Cafe en Betty Asfalt. Maar de laatste jaren zijn er ook heel veel bijgekomen. Georganiseerd door een enthousiaste comedian of door een theater dat nieuw talent een podium een plek wil geven of een kroeg die daarmee een zwak lopende avond een impuls wil geven. Maar weten de bezoekers dat wel?

En die open podia hebben zeker een plek. Het oudste en bekendste open podium was het Open Podium in de Nes: De Open Bak van de Engelenbak. Daar werd iedere week een podium geboden voor theatermakers. Daar heeft Theo Maassen auditie gedaan voor Raoul Heertje bij de oprichting van Comedytrain. Daar hebben grote theatermakers als Freek en Youp hun eerste stapjes gezet, daar hebben Paul de Leeuw en Brigitte Kaandorp hun eerste liedjes uitgeprobeerd. Een mooi theater dat inmiddels de deuren heeft moeten sluiten.

En in de afgelopen jaren is het schaarse lijstje van Open Podia in Nederland uitgegroeid tot een onregelmatige lijst van ruim 20 specifieke speelplekken en ik gok zo’n 30-40 wisselende locaties die georganiseerd worden door enthousiaste organisatoren/comedians/locatie-eigenaren. Een mooie ontwikkeling die af en toe wel wat verwarring oproept.

Want wat nu als je al theaterbezoekers ziet staan: “Nieuwe talent aanstaande woensdagavond in de foyer van het theater”. Betekend dat dat daar de verse winnaars van Camaretten, Leids Cabaret Festival en het AKF staan? Staan daar de lokale talenten die een mooi platform krijgen om hun verhaal te doen? Of staan daar de mensen uit het beginnerscircuit van de cabaret- en comedywereld. En onafhankelijk of zij het weten, weten de bezoekers het ook?

Want als je komt omdat je verwacht de eerste groep te zien en je krijgt het magere materiaal van iemand die voor de 3e keer op een podium staat of iemand die al 10 jaar aan het spelen is en nooit zal doorbreken. Wat denk je dan? Standup comedy is stom? Cabaret is dood? Want als je dat denkt op basis hiervan is dat erg jammer!

Wat krijg je wel? Je krijgt de meest spannende avond uit je leven! Je ziet namelijk mensen proberen om hun droom waar te maken. Mensen die kei hard werken om het te maken tot grote naam, toekomstig winnaar van Camaretten, Leids Cabaret Festival en het AKF. Mensen die hard hun best doen om jou een leuke avond te bezorgen! Waarschijnlijk voor niets meer dan een drankje, handdruk en een schouderklopje!

Vergelijkbare meningen
Owen Schumacher, Hanneke Drenth en Beau Schneider – Laten we eerlijk zijn
Owen Schumacher, Hanneke Drenth en Beau Schneider – Laten we eerlijk zijn
Gezien: 7 februari 2019, Westlandtheater De Naald, Naaldwijk Wat een heerlijke voorstelling is “Laten we eerlijk zijn”! Een cabareteske toneelvoorstelling...
Piepschuim – Grote Woorden
Piepschuim – Grote Woorden
Gezien: 18 januari, Hal 60, Roelofarendsveen Wat is nog de waarheid? Wat kan je nog geloven? Ook al is de...
Rock4 – Abbey Road
Rock4 – Abbey Road
Gezien: 20 september, Westlandtheater De Naald, Naaldwijk Rock4 voor is een graag geziene gast in de theaters van Nederland. En...