Seizoen presentaties

Seizoen presentaties

Tegenwoordig hebben bijna alle theaters een seizoen presentatie. Meerdere artiesten uit het komende programma komen een korte impressie geven van hun voorstelling! Een leuke feestelijke avond gepresenteerd door een leuke cabaretier, comedian of spreker die ons ’teasers’ uit het nieuwe seizoen laten zien. En het moment waarop de nieuwe brochure van het theater wordt gepresenteerd. Al met al een mooie avond… toch?

Ik wil daar graag een volmondig ja op antwoorden! Het is inderdaad een leuke manier om het nieuwe seizoen te starten. De theaterbezoekers hebben een kaartje voor het onbekende gekocht, dat vind ik al heel erg leuk! Want de avond staat alvast in de agenda van het seizoen, maar gedurende het seizoen zal de programmeur van het theater de artiesten van de presentatie pas bepalen. Dus het is een avond van vertrouwen voor de bezoekers!

En meestal zijn het ook de onbekendere artiesten. Laten we eerlijk zijn, Najib Amhali, Youp van’t Hek, Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Karin Bloemen, etc, die hebben helemaal geen presentatieavond nodig om de kaartverkoop te stimuleren. Want natuurlijk is het voor de artiesten in kwestie ook leuk om op zo’n avond te staan. De meeste bezoekers kennen je nog niet en als je dan op dat podium staat en een goede impressie afgeeft dan zal je dat zeker terugzien in het aantal verkochte kaarten voor je voorstelling. Dat is ook de reden waarom veel artiesten teasers op Youtube hebben staan, wervende teksten op hun website en uitdagende foto’s in de brochure. Dus het ‘mes’ snijd aan beide kanten. Voor het publiek een mooie avond, voor de artiesten hopelijk meer bezoekers bij hun avondvullende voorstelling.

Toch lukt het niet altijd, want de presentatie is meestal in de grote zaal van het theater. En niet iedere beginnende of onbekendere artiest blijft zo stevig staan op het grote podium als op het kleine intieme podium waar ze vandaan komen. En dat is dan wel jammer. Theater is een natuurlijk groeiproces. Zoals dat je leert lopen als baby, stapt als peuter en rent als jongere. Dat is zie je dus ook bij theater, je begin op het kleine podium (zalen tot 150-200 stoelen), daarna groei je langzaam door tot je ook een zaal van 1300 stoelen aankunt. Of de ziggodome! En bij iedere stap groeit je skillset die je nodig hebt om die stap te maken. Dus als je dan van kleine zaal ineens op het grote podium staat… dan gaat dat niet altijd goed. En dat is jammer voor het visitekaartje dat je net daar wilde afgeven.

Vergelijkbare meningen
Boek – The Moneyless Man – Mark Boyle
Boek – The Moneyless Man – Mark Boyle
Af en toe lees je een non-fictie boek wat je tot denken aanzet. The Moneyless Man van Mark Boyle is...
Film – The Revenant (2015)
Film – The Revenant (2015)
Gezien: 7-2-2016 / The Revenant / Acteurs: Leonardo DiCaprio , Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter. L / Regie: Alejandro...