Ricky Gervais – Humanity (Support Doc Brown)

Ricky Gervais – Humanity (Support Doc Brown)

Gezien: 8 september, AFAS live, Amsterdam

Wat een fijn begin van het nieuwe theaterseizoen in 2017. Ricky Gervais is bij het grote publiek bekend geworden door zijn spel in The Office en Extras. Maar hij is misschien tegenwoordig nog wel veel bekender geworden door zijn uitlatingen op Twitter. Want zoals hij in zijn voorstelling ook verteld, hij praat terug! En dat doe hij zeker ook in de voorstelling. Hij praat terug… tegen ons, tegen zijn criticasters, tegen religies, tegen de wereld.

De verwachtingen waren hoog gespannen, want Gervais had al een aantal jaren niet meer op een podium gestaan en nu is hij weer bezig met zijn nieuwe voorstelling. En daarbij reist hij van land naar land, ondersteund door een openingsact is de vorm van Doc Brown. En wat onbekendere comedian uit Engeland die een rustige stijl van vertellen heeft, leuke grappen en een sfeer weet neer te zetten die Gervais na de pauze echt tot zijn recht laat komen. Gewoon een fijne opwarmer van de avond.

En dan waar we voor gekomen zijn, in het grote AFAS live dimmen de lichten en verschijn Ricky Gervais. Gelukkig goed zichtbaar door de twee grote schermen naast het podium staat hij daar ontwapenend te glimlachen. Dat is ook het beeld wat je blijft zien, een tevreden man die op zoek is naar de randjes waar hij mee weg komt. En blijkbaar, maar dat kan ook performance zijn, komt hij in Nederland met meer weg dan ergens anders. Want hij lijkt (en ik zeg bewust lijkt omdat ik besef dat het een hele goede acteur is) een paar beetje uit balans te zijn bij gewaagde uitspraken waar het publiek niet of nauwelijks op reageert. Maar met uitzondering van die momenten is het een hele fijn vertelling van dingen die hij mee maakt. Het verschil tussen veel hebben en veel willen, hoe mensen op hem reageren, relativeren en af en toe schoppen tegen (letterlijk) heilige huisjes. Alles wat je van hem mag verwachten, en dat verpakt in een vreselijk goed verhaal. De jaren lange routine zie je op dat podium staan en het publiek heeft een machtig mooie avond gehad.

Vergelijkbare meningen
Reginald D Hunter
Reginald D Hunter
Gezien: 10 november, Toomler, Amsterdam Reginald D Hunter is een inmiddels een gevestigde naam in de comedyscene in Engeland en...
Arie & Silvester – Wie?!
Arie & Silvester – Wie?!
Gezien: 18 november, Westlandtheater De Naald, Naaldwijk Tien jaar na hun vorige voorstelling zijn Arie & Silvester terug op de...
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Eric van Sauers – De lief en leed tour
Gezien: 29 maart 2018, Alphen aan de Rijn Een bekende verschijning op de Nederlandse podia is terug. Eric van Sauers,...