Cameretten – Finaletournee 2017-2018

Cameretten – Finaletournee 2017-2018

Gezien: 20 januari 2018, Evertshuis, Bodegraven

Cameretten is één van de grote drie/vier cabaretfestivals. Nederland heeft een vreselijk rijke traditie als het gaat om cabaret en sinds de jaren 90 ook standup comedy. Maar voor jong talent is het een grote uitdaging om boven het maaiveld van de vele die een droom zien op het podium uit te komen. En daarom zijn we eigenlijk al jaren verwend met een drietal grote festivals in Nederland: Cameretten, het Leids Cabaret Festival en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Daarnaast tel ik voorzichtig ook het Groninger Studenten Cabaret Festival mee, omdat dat door de tijd heen ook een hele sterke graadmeter is gebleken voor trends en inzichten!  Dus vandaar dat ik het altijd heb over de vier festivals in Nederland. Zijn dat de enige, nee natuurlijk niet! Er zijn, zeker in de 5-6 jaar, weer heel veel kleinere festivals bijgekomen die ook een belangrijke rol spelen. Toch betekend het winnen van zo’n festival wat erkenning in ‘het wereldje’, maar toch om ook bij het grotere publiek bekend te worden zijn de eerdergenoemde vier de springplank die je zoekt.

Dus het bezoeken van zo’n finalistentour is een mooi moment om te kijken naar de nieuwe garde. Want als onderdeel van de prijs is er een speellijst waarbij ze een jaar lang door de theaters trekken met hun half uur programma om en dat te ontwikkelen en nieuw materiaal te proberen. En dat is leuk om te zien!

Jury- en Publieksprijs – Janneke de Bijl | Web
Janneke de Bijl komt bij de Comedytrain vandaan en dat zie je gelijk in haar strakke performance. Ze is een verteller die nare dingen zegt maar iets ontwapend in zich heeft waardoor je blijft kijken. Dat is een mooie combinatie waarbij haar verhalen een mooie wirwar zijn tussen angsten, verlangens en het leven in een wereld die net een beetje ‘off’ is. Het is goed te begrijpen dat de jury daarvoor ook voor haar gekozen heeft voor de juryprijs.

Persoonlijkheidsprijs – Andries Turnru | Waakt
Dat Andries Tunru de persoonlijkheidsprijs wint is voor menig kijken zo klaar als een klontje. Een aanstekelijke vrolijkheid die op het podium toch een indrukwekkend verhaal verteld. Want door de lach heen die op zijn mond zit horen we ook de twijfels en de zoektocht in een mooi half uur wat voorbij vliegt door het gemak waarmee we mee genomen worden in het hoofd van Andries.

Finalist – Mark Waumans | Spiegelbeeld
Net als Andries is Mark een makkelijke verteller. Hij staat zelfverzekerd op het podium en verteld zijn verhaal in meer een standup stijl. De grappen zijn wat makkelijker, het is absoluut een verhalende voorstelling, maar daar waar Janneke wegkomt met de nare dingen die ze zegt blijven ze bij Mark meer beklijven. En hoewel hij fascineert lukt het mij niet om helemaal aan te schuiven bij zijn verhaal.

Vergelijkbare meningen
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Gezien: 11 januari 2024 – Castellum, Alphen Last minute kreeg ik de kans om naar de voorstelling van “Meesterverteller Diederik...
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Gezien: 11 januari, Schouwburg Agnietenhof, Tiel Lebbis staat weer op de planken. Eigenlijk kan ik dan wel stoppen met schrijven,...
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Gezien: 29 november, C.C. Cascade, Hendrik Ido Ambacht Voor de liefhebbers van Drs. P ligt er een bijzondere avond in...