René van Meurs – Ik beloof niets

René van Meurs – Ik beloof niets

Gezien: 17 februari 2018, Veur Theater, Leidschendam

Ach vroeger, toen René van Meurs als een schichtig jongetje Toomler binnen kwam lopen. Om vervolgens als dat fijne, ontwapende en lieve grappenmakertje op het podium te staan met lieve, onschuldige grapjes waar af en toe een beetje venijn in zat. Ach… vroeger! Die tijd is met “Ik beloof niets” echt wel voorbij. Hij is groot geworden, hij is zelfverzekerd, hij denkt na en hij probeert ze zaal niet meer te aaien, maar is aan het schoppen. En mij bevalt dat zeker wel!

René van Meurs is een lid van Comedytrain. Comedytrain, het standup comedy collectief uit het Amsterdamse Toomler, is door de jaren heen gebleken een goede leerschool geweest voor menig comedian en cabaretier! En zo ook voor René van Meurs. Het fijne aan die leerschool is dat je heel veel spelen waardoor je routine op weet te bouwen, maar ook heel veel kan experimenteren waarmee je diepgang en spel kan opbouwen. En daar heb ik door de tijd heen de verandering in het materiaal van René ook wel gezien.

Maar in “Ik beloof niets” is de verandering groter. Weg van het standup podium waar de wens toch wel is dat je in een korte tijd veel grappen maakt krijgt Van Meurs hier compleet de tijd om uit te wijden. De diepte in te gaan en zijn eigen ontwikkeling af te zetten tegenover de rest van de mensheid. Zijn twijfels, angsten, fobieën en dalen wordt groot uitgelicht. Natuurlijk doorspekt van goed grappen, mooie inzichten en een harde punchline hier en daar. Maar toch een heel ander beeld dan dat we tot nu toe gewend waren. En een stijl die mij persoonlijk heel goed aanspreekt, omdat het je als bezoeker echt meeneemt in het verhaal wat verteld word. Eerlijk en hard. En niet alleen maar pleasen om dat je zo ontwapend maakt. Af en toe moet het naar zijn, maar de manier waarop is belangrijk of je ermee weg komt. En bij René werkt dat in “Ik beloof niets” en hij komt ermee weg. Een bijzondere voorstelling die nog een lange tijd blijft nasudderen.

Vergelijkbare meningen
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Diederik van Vleuten – Bouwjaar ’61
Gezien: 11 januari 2024 – Castellum, Alphen Last minute kreeg ik de kans om naar de voorstelling van “Meesterverteller Diederik...
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Lebbis – De Ervaring (De Bovengrens II)
Gezien: 11 januari, Schouwburg Agnietenhof, Tiel Lebbis staat weer op de planken. Eigenlijk kan ik dan wel stoppen met schrijven,...
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Erik van Muiswinkel – Buigt allen mee voor Drs. P
Gezien: 29 november, C.C. Cascade, Hendrik Ido Ambacht Voor de liefhebbers van Drs. P ligt er een bijzondere avond in...