Podcast: The New Gurus

Podcast: The New Gurus

Geluisterd: september 2023
Link: https://www.bbc.co.uk/programmes/m001g9sq

De BBC heeft vaak vele mooie podcasts in de aanbieding (en ik denk dat ik er de komende tijd nog wel een aantal ga bespreken hier) en The New Gurus is daar geen uitzondering op. Geconfronteerd met de vele influencers en adviseurs op het internet besluit journalist Helen Lewis om eens in de wereld van deze nieuwe goeroes te duiken. Het is een Engels podcast dus een van de laatste nieuwe sterren aan het Goeroe firmament, voormalig comedian Russel Brand, lijkt de aanjager te zijn, maar is in de hele podcast slechts een zijlijntje. Maar interessanter is om te zien welke soorten van goeroes er zijn en waar ze ‘vandaan’ komen. En in de serie gaat het over de oorsprong in de ‘recente’ geschiedenis van de goeroes, waarbij Steve Jobs als aanjager werd gezien, maar ook historisch wordt bekeken wat nieuwe media betekent in het verspreiden van berichten, dus daar waar Steve Jobs het internet mobiel maakt, maakte zijn inspirator Paramahansa Yogananda gebruik van radio.

In de podcast serie wordt je meegenomen naar verschillende vormen van goeroes op gebieden van welzijn, spiritualiteit, masculiniteit, racisme, bitcoins, productiviteit, etc meegenomen. En Lewis probeert ook met deze goeroes het gesprek aan te gaan over wat het voor hun betekent om praktisch dagelijks nieuwe content te maken, de cursussen die ze erbij geven, maar ook de keuzes die ze maken voor hun goeroeschap. Het is een interessant kijkje in het leven achter de goeroe.

En ik blijf een nuchtere Hollander, maar het medium zit verdomt slim in elkaar, en als ik dan hoor van “sperm retention seminars” die er voor zorgen dat “creatieve seksuele energie” in het lichaam blijft, maar waar cursisten dan duizenden dollars voor betalen om daar bij te zijn, dan moet ik toch een beetje grinniken. Maar de andere kant van de ‘nieuwe denkers’ komt ook aan bod, waarbij de doomdenkers, complotdenkers en manosphere aan bod komen. Al met al, machtig interessant.