Wat ik vind van kippen & bijen

Op cursus!

Ja, je leest het goed! Ik ben op cursus geweest. Kippencursus wel te verstaan!

Wat is het geval? De vriendelijke mensen van Baroen, een webshop in de omgeving, kregen nogal wat vragen van klanten en potentiële klanten over kippen. En toen is het idee ontstaan om een cursus te organiseren met veel voorkomende vragen van beginnende kippenhouders te beantwoorden. Met een klein groepje mensen kregen we in twee uur tijd heel veel te leren over kippen, huisvesting, voeding, aandachtspunten, gedrag en hoe we ze vast moesten houden.

Het klinkt allemaal misschien vreselijk basaal, maar het is toch fijn om met een expert (de eigenaren van Baroen fokken kippen voor shows en voorstellingen) te praten over de valkuilen waarop je moet letten. Zo had mijn buurvrouw van de avond 5 kuikentjes gered uit een vitrine en dat vond ze zo schattig. De verkoper had haar verteld dat het zeker weten hennen waren, maar er waren er nu 3 van de vijf die een soort liepen te kraaien! Kan dat wel?

Het juist antwoord is nee! Kuikens kun je bijna niet seksen (op een paar soorten na), maar we hebben wel uitgelegd gekregen waar we bij volwassen dieren op kunnen letten om erachter te komen wat een haan en een hen is. De haan heeft een puntige uiteinde van de veer op zijn rug, de hen een ronde.

En voor mij was de wijze les van de avond… kippen kunnen niet zwemmen en zijn te dom om dat te weten! Het land achter is omringt door drie sloten, dus ik dacht “Das handig, natuurlijke barrière”. Nope! Een kip ziet iets glinsteren, sprint over de schoeiing het water in en verzuipt. Sterker nog, daarbij maakt hij/zij zoveel lawaai dat de andere kippen komen kijken en daar mogelijk nog aan mee willen doen! Slecht idee!

En gelijk mijn eerste tips meegekregen voor mijn zoektocht naar kippen:

  1. Ik heb kippen nodig die wat groter zijn. Dat is omdat ze aan het werk moeten op het land, niet overkapt en er zijn buizerds in de omgeving. Ik ben niet de plaatselijke KFC voor roofvogels!
  2. Ik zoek kippen die wat ranker zijn, met een stevige bouw die echt scharrelen. Dus graven, omspitten en onkruid eten. Waarschijnlijk kippen die beter leggen dan voor vlees gehouden worden.

En ik heb de eerste namen voor potentiële kippenrassen binnen. Leghorns of Dorkins (op de foto).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *