Wat ik vind van kippen & bijen

Mager

Vanmiddag zagen we ineens één van de kippen in een pinguïn/roofvogel stand staan (dus rechtop staand ipv een normale kippen stand) en ze hobbelde ook zo toen ze op het voer afkwam. Mijn eerste gedachte was legnood, maar snapte niet hoe. Legnood komt voor bij of jonge of oude kippen als het ei er niet goed uit wil komen. Maar dat zou raar zijn, want op 1 na zitten ze allemaal in de rui en tijdens de rui leggen ze geen eieren. Deze kip ook, op haar nekje was ze al bezig en ze stond al een weekje of 2-3 bol. Net als vorig jaar is dit één van de drie kippen die echt niet lekker word van de rui. Maar dit was heel raar!

Vanmiddag ook gelijk de kip gevangen en ik voelde gelijk dat ze veel te mager was. Ze zijn redelijk schuw, dus we nemen ze zo min mogelijk op hand en de laatste keer was in Augustus. Maar ik voelde het borstbeen heel scherp en het weefsel ernaast (de filets zal ik maar zeggen) die waren minimaal.

Vervolgens gelijk naar dierenarts en die constateerde hetzelfde en we konden allebei voelen dat heel licht was en dat er nog maar minimaal spieren zaten rond poot gewrichten. Ze was 1,5 kg, tegen de 1,8 normaal. De krop zat goed vol, ze is alert, reflexen waren in orde (maar vertraagd), haar hart klopt goed en er was niets raars te voelen alleen veels te mager. En ik heb de afgelopen tijd wel wat diarree gezien, maar ook dat was vorig jaar bij de rui periode. Dus dat verontruste me ook niet. Tot vandaag

Ik voel me nu schuldig, want ik zat gisteren nog te vertellen tegen mijn vriendin dat ik dacht dat deze kip door de rui heen was, maar omdat ze gisteren naast haar zusje stond zag ik duidelijk dat ze nog volledig moest. En dat het dus logisch was dat ze bol stond. Maar blijkbaar is ze al een tijd niet lekker en meer niet lekker dan ‘gewoon de rui’.

Heb haar nu apart binnen gezet in een apart hokje waar ze in kan liggen, iets warmer en met veel legmeel en rivierkreeftjes om aan te sterken. Al was ze redelijk op van het tripje naar de DA, dus ze bleef op haar kontje zitten. Een uurtje later ligt ze lekker op het stro zoals je mag een kipje mag verwachten dat niet op stok gaat en morgen gaan we haar maar veel lekkers geven en goed in de gaten houden. En dan ook wat mest verzamelen, want dat kan de dierenarts dan ook onderzoeken.

Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *