Wat ik vind van kippen & bijen

Bijzonder kipje overleden

Vanmorgen vonden we een kip dood in het hok. Het was Saunders. Saunders was ons bijzondere kipje waar we allebei vanaf het eerste moment voor gevallen zijn. Ze was onderdeel van de eerste lichting kipjes, een koekoekskleurige, en ze was de kleinste van het stel. En ze bleef bijzonder. Ze was de meeste nieuwsgierige en dappere van het stel. Stond vooraan als we in de ren bezig waren om te kijken wat we aan het doen waren. Maar ze stond ook vooraan bij het bedelen aan het hek. Ze klonk ook niet als een kipje, maar als een kuikentje. En als je aan de andere kant van het hek stond met het bakje voer dan was de afstand aan het inschatten om te kijken of ze er naartoe kon springen. Ze was het kipje dat op avontuur ging toen het hekje een keer is opengewaaid en het kipje dat als eerste op schoot sprong toen we in het gras zaten met voer op schoot. Ze was het kipje met een eigen plan. Eigenwijs en eigenzinnig. Ze was ook het rare kipje, ze had een beetje kruisbeentjes waardoor ze af en toe struikelde over haar eigen voetjes, zeker met de voetveren die als ze nieuw waren nog erg lang waren. Ze piepte voornamelijk, heel zielig en indringend, als we rond de ren liepen en als we weg waren was ze weer enthousiast aan het graven in bergjes gras of onkruid. Ze was het kipje dat het hele concept rui maar niet fijn vond. Dropte dit jaar voor de tweede keer in 1 klap al haar kont dons en begon toen langzaam (heel langzaam) aan de rest van de rui. En hoewel ze vorig jaar nog koekoek was was ze dit jaar bij de rui bijna helemaal wit geworden. Het was een bijzonder kipje. En dat maakte haar bij ons zeer geliefd.

De afgelopen twee dagen had ze weinig interesse in ons als we met voer kwamen, maar dat is niet raar al kippen in de rui zijn. En ze was gestopt met leggen van eieren (als laatste) en we vonden wat veertjes. Dus wij gingen ervanuit dat ze in de rui was en hadden gisteren bedacht dat we vandaag wat meelwormpjes en andere traktaties zouden halen voor de kippen en om haar een extra stootje eiwitten en bouwstoffen te geven. Maar uiteindelijk is zij vannacht overleden. Ze was mooi op gewicht en ik kon uiterlijk geen bijzondere zaken ontdekken.

Ze is door de de dierenarts onderzocht, het bleek dat de vliezen rond de organen ontstoken waren. Waarschijnlijk een virus en voor zover hij kon zien nog geen bacteriĆ«n wat ‘je rook het nog niet’. Ze was verder in goede gezondheid en waarschijnlijk was het in een vroeg stadium (4-5 dagen). Rondom het hart was de ontsteking het ergst en waarschijnlijk heeft ze een hartinfarct gehad.

Het kan blijkbaar voor komen en preventieve maatregelen voor de rest zijn er eigenlijk niet. Net als bij een virus voor ons. Dus de rest voornamelijk krachtvoer geven om goed door de rui te komen en op blijven letten.

Ps. Het is niet het kipje dat we 2,5 week in de douchecel hebben gehad, die maakt het nog goed in de ren. Is nog steeds wel licht, maar in de rui, volop aan het eten en geen rare ontlasting of andere opvallende zaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *