Wat ik vind van kippen & bijen

Zwerm

Het is even voor 10 uur. Ik krijg een appje van een imker in de omgeving dat er een kleine zwerm is gevonden en of ik zin heb om hem op te halen. Op zich klinkt het wel leuk, maar mijn tweede kast is nog niet af en in mijn eerste kast zit al een volk, dus tjsa. Wat dan?

Toevallig weet ik van nog een andere imker in de buurt die in de winter haar volk is kwijtgeraakt. Dus ik waag er eens een berichtje aan. Ja, de interesse is er, maar helaas geen vervoer. Das jammer, maar aangezien ik ook nog nooit een zwerm gevangen heb wil ik wel rijden. Een paar afspraken over tijden en mondkapjes verder vertrek ik richting de imker en daarna samen door naar de zwerm.

Ieder jaar wil een bijenvolk zwermen. Dat is hun manier om het volk gezond te houden. De oude koningin legt in een aantal koningencellen wat eieren, de werksters voeren die larfjes speciale koninginnengelei en vlak voor dat deze nieuwe koninginnen uitkomen verzamelt de oude koningin de helft van haar volk en vertrekt. Ze vliegt naar een nieuwe boomstam waar ze haar volk weer een jaar kan huizen.

In het ‘oude’ nest komen de koninginnen uit en die eerste die uitkomt steekt de rest dood! Het is soms niet fijn om van blauw bloed te zijn, zeker in de insectenwereld niet. De nieuwe koningin gaat op paringsvlucht en na een paar weken begint ze met leggen. En het oude volk heeft nieuw bloed en gaat weer verder om op te bouwen. Soms ziet een nieuwe koningin het niet zitten en dan vertrekt zij voordat haar zusters uitkomen en neemt weer de helft van het volk mee.

Terug naar de zwerm… maar zo’n zwerm vliegt meestal eerst naar een ‘wachtpunt’ van waaruit de scouts gaan zoeken naar een goede holle boom om te wonen. En dat is ook het moment dat wij ze als mensen ‘makkelijk’ kunnen vinden. Er hangt dan een tros bijen in een boom. En daar wordt een imker blij van. Want dat biedt de mogelijkheid om als imker een zwerm te ‘vangen’. En dat hebben we gisteren dus ook gedaan.

Op de locatie zagen we de zwerm snel hangen en er werd een kleine bijenkast opengemaakt, onder de zwerm gehangen en toen een stevig tik op de tak gegeven waar ze op zaten. Veel van de bijen vielen eraf, in de doos en dan zet je deksel erop. Hopelijk heb je dan ook de koningin erbij, want daar willen alle bijen bij zijn. Vervolgens zet je een kleine ingang open in de kleine bijenkast, er komen wat bijen naar buiten (die gaan met de kont omhoog staan om vanuit een geurklier aan te geven dat de koningin nu hier woont) en vervolgens komen alle andere bijen aangevlogen om ook in de kast te komen wonen, hun nieuwe thuis! Een wat simpele omschrijving, maar in basis zoals het zou moeten gaan.

Bij ons was er steeds een klein trosje wat maar in de boom bleef hangen en na de 2e keer aftikken vond de andere imker dat daar dus de koningin nog steeds zat. Dus die even gevangen in een apart klein klemmetje (waar ze vrij in kan rondwandelen, maar niet uitkan) en in de kast erbij geplaatst. Opgelost, de rest van de bijen wilde nu ook in de kast een plekje vinden. En dus een uurtje later, deurtje dicht en met alle bijen naar hun nieuwe woonplaats.

Een machtig mooi evenement. En ondanks dat ik alleen een kap op had en ik ben niet gestoken. Weer een meevaller… afkloppen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *