Wat ik vind van kippen & bijen

“Little Bitch!”

De twee nieuwe kippen zijn nu iets meer dan een weekje bij ons. De introductie was niet geheel rustig, want ze kwamen een beetje kuchend aan. Bij de dierenarts werd een infectie in de bovenste luchtwegen vastgesteld dus we hebben de kippen de afgelopen week extra vertroeteld en de voorzien van de nodige medicatie om de groep gezond te houden.

De twee nieuwe kipjes zijn nog niet opgenomen in de toom. We hebben dus twee toomen in de tuin, een groepje van 5 ‘oude’ kippen bestaande uit 2 uilebaarden en 3 kraaikoppen. En de nieuwe toom met 2 kraaikoppen, 1 van 1,5 jaar oud en 1 van een half jaar. Bij vorige introducties waren het altijd 2 kippen of 4 kippen die elkaar goed kenden en samen stonden ze hun ‘mannetje’ wel tegenover de oude kippen. Maar in dit geval is de introductie minder soepel. De hen van een half jaartje is echt nog vreselijk onder de indruk van de rest, dus we hebben 1 oudere kip die wel wat weerstand bied en zich niet zomaar laat wegjagen en 1 jongere hen die het op een lopen zet zodra er iemand tegen haar kletst. Maar ze helpen elkaar dus ook niet op te staan tegen een eventuele vervelende kip! En daar zit een beetje de crux van dit verhaal.

Tweeënhalf jaar geleden hebben we 2 setjes van 2 uilebaardjes erbij gezet. Één van de twee Geelwitgeloverde dieren  overleed 2 weken later zonder enige aanwijsbare reden. Het kipje van dat tweetal dat overbleef is altijd het kipje geweest wat onderaan de pikorde heeft gestaan vanaf dag 1. Het is een mooi kipje, maar gewoon duidelijk het bangst en het kipje dat afstand blijft houden ook tot ons. En juist dat kipje zit nu haar kans schoon om te stijgen in de rangen van de toom. Dus ze ‘blaft’ van zich af en blijft de nieuwe kippen dwars zitten en houdt de nieuwe kippen ook buiten de toom. Frustrerend om te zien, maar we kunnen er helaas niet zoveel aan doen. Al had ik haar laatst wel tuk. Ze was aan het eten, ze had net de twee niuewe kippen weggejaagd en lette even niet op. Mijn kans, dus ik heb haar snel opgepakt en even een tijdje op hand gehad. Tot grote frustratie van haar, maar de andere twee kippen zagen hun kans schoon om lekker ongestoord wat te eten. Als blikken konden doden had ik de ren niet meer uitgelopen, maar je moet ze toch af en toe laten zien wie de baas is. Blijkbaar een Geelwitgeloverd kipje van nog geen 40cm hoog 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *