Wat ik vind van kippen & bijen

Cagney

Toen had ze het heel warm

Helaas is Cagney, onze blauwgezoomde kraaikop, niet meer. We vonden haar vanmorgen in het hok en in de nacht is zij overleden. Toch waren we niet helemaal verbaasd. Wederom helaas.

Het begon een maand geleden. Cagney is 1 van de twee kippen die maar moeilijk door de rui komt. Ze zit dan bol, is heel inactief en slaap ook veel als ze buiten is. Maar een hele kip aan nieuwe veren aanmaken kost ook heel veel energie en kan bij sommige kippen extreem pijnlijk zijn. Dus we vond het niet zo raar dat ze veel bol zat, wat trager was etc. Maar een maand geleden kwam ze niet op het voeren af. Dat was raar. Want dat is toch een beetje vaste prik en Cagney is van de dames die het helemaal top vind om het lekker van het eten (de zaden etc) er alvast op de hand uit te pikken.

Ze lag achter een struik op de grond (ook niet vreemd), dus ik liep naar haar toe om te kijken hoe het ging en toen ze begon te lopen kon ze bijna niet rechtop blijven staan. Ze liep heel wankel, viel af en toe om etc. Dit is heel raar. Dus even kort onderzocht, geen rare dingen gevonden en dus de dierenarts gebeld. Haar lekker in de toom gelaten en voor haar een bakje voer gezet waar ze makkelijk bij kon. Want toen ze eenmaal stond wat het pikken op de grond ook niet te doen, omdat ze dan voorover kukkelde.

De dierenarts zag niet zo heel veel, en voelde eigenlijk ook geen problemen (ook niet achteraf bij de controle van de ontlasting). Ze was op een mooi gewicht (bijna 2 kilo) en de spieren waren allemaal goed, maar de aansturing was niet helemaal top. Het zou iets neurologisch kunnen zijn. Dus we zouden haar wat krachtvoer geven en even wat rust. Dus ze is even apart geplaatst en de reserve douchecel en extra voer gegeven. Maar dat vond ze maar niets (kippen zijn echt groepsdieren) en na een paar dagen in afzondering hebben we haar iedere dag even buiten geplaatst, niet bij de rest (want we wisten nog steeds niet wat het precies zou zijn), maar wel binnen zicht van de rest. En daar was ze veel actiever dan in afzondering.

Na 1,5 week verzorgen hebben we haar 2,5 week terug gezet bij de rest van de kippen en gelijk begon ze mee te lopen met de rest. Zoeken in de ren, lekker veertjes poetsen in de ochtend en samen te eten en drinken. Maar ze bleef wankel op de poten staan, minder dan eerst, maar nog steeds wankel. De gedachte van de dierenarts en een expert waren eigenlijk beide dat het mogelijk iets neurologisch moest zijn (zoals een Tia). Een gedachte die wij ook zijn gaan ondersteunen omdat ze echt van de ene op de andere dag wankel is gaan lopen. De dag ervoor heeft ze nog gewoon bij de rest staan eten en was er ‘niets’ aan de hand. Tenminste, niets meer dan normale rui pijnen.

De afgelopen weken heeft ze lekker met de rest van de toom meegedaan, al was ze achteraf de laatste 2 dagen iets minder lekker. Gisteren was ze echt weer een beetje trillerig in de poten, dus vandaar dan we voor vandaag weer een afspraak bij de dierenarts hadden gemaakt. Maar dat heeft ze niet gehaald. Cagney was eigenlijk de dame van het gezelschap. De meest ranke en gracieuze kip. Soepel bewoog ze door de ren en stond redelijk hoog in de pikorde. En nu is ze er niet meer. En dat is heel jammer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.