Wat ik vind van kippen & bijen

Even tussendoor..

Het is alweer even stil hier. Is er dan weinig te vertellen? Eigenlijk wel ja. Het gaat goed hier, we mogen niet klagen en de kippen zijn lekker aan het scharrelen en bijen zijn lekker aan het opstarten. Is dan alles honing en ei? Ik denk het wel!

Bij de kippen zie we dat de dames hun plek aan het vinden zijn. We hebben twee nieuwe koppeltjes kippen in het najaar erbij gekregen en het zijn echt twee aparte koppeltjes. De twee kraaikoppen zijn onze zorgenkindjes. We hebben ze gekregen met snot. Dat is een verkoudheid voor kippen en vreselijk besmettelijk. Maar vermoedelijk hadden ze het bij de fokker al langere tijd, want ondanks behandelingen zijn ze er niet vanaf te krijgen, maar wel controleerbaar. Dus ze beginnen hun plek te vinden, staan ongeveer halverwege de pikorde en zijn af en toe een beetje aan het niezen en reutelen wat dus blijkbaar al chronisch was toen we ze kregen. Maar ze maken het goed, we houden ze goed in de gaten en het zijn twee aparte karakters. De ene wat wantrouwend en de andere zo nieuwsgierig als maar kan.

De twee uilenbaardjes zijn ook echt een stel. Waar de ene gaat (de dappere) gaat de andere ook. En in tegenstelling tot de andere kippen zijn ze graag tot laat buiten en zijn ze niet bang voor de sneeuw. Want tijdens de sneeuwbuien zaten alle kippen hutje mutje in het nachthok, maar Betty en Dolly waren buiten aan het kijken naar dat witte spul op de grond. En naar de man die hard aan het scheppen was onder het afdak en het kippenhok zodat de dames daar rustig konden eten, drinken en rond wandelen. Maar ja, waarom zou je dat doen als je ook gewoon rond kan lopen en klagen over koude pootjes 😉

En de dames zijn weer lekker aan de leg. Maar vandaag vonden we in de ren (dus niet in de legnesten) ineens een monsterei. We vinden wel vaker een groter ei (een zogenaamde dubbel dooier ei of een hanescheet). Maar dit ei is bijna 3 keer zo groot, 110 gram (normaal tussen de 50-60 gram) en lag tegen het hek aan. Je zou bijna denken dat het van een andere vogel is. We gaan het zien!

Met de bijen gaat het ook goed. Tenminste, ze zijn goed door de winter heen gekomen en in februari en april heb ik bij een paar warme dagen even in de kast kunnen kijken. Ze zijn veel raat aan het bouwen, er zijn volop larven en geloten broed te zien, dus het gaat de komende weken druk worden in de kast. Maar dat geeft niet, want dan kunnen ze lekker gaan halen (en er komt volop stuifmeel binnen als ik bij de kast een kijkje neem), dus dat belooft veel moois.

1 Reactie

  1. Yoeshi

    Gelukkig voor jou en de bijen hebben zij, nog, geen ophokplicht of corrona-restricties … 😉😂

    Succes met de bijen … en de kippetjes natuurlijk!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *