Wat ik vind van kippen & bijen

Dubbele eieren en gouden gloed

Het is al een tijdje stil hier rondom de kippen en de bijen. En wederom valt dat onder het kopje “Geen nieuws is goed nieuws”. Want het gaat lekker. Laten we eerst eens bij de kippen kijken.

De zeven dames doen het lekker. We hebben op dit moment 3 kraaikoppen (Louise, Rory en Lily) en 4 uilenbaarden (Alexandra, Fabiola, Betty en Dolly). Lily, Betty en Dolly zijn de nieuwelingen in de groep. En dat vind je ook nog steeds terug in de pikorde. Want Lily doet onder voor de vier oudere dieren, maar pikt naar Betty en Dolly als er eten komt. En het grappige is ook wel dat Alexandra en Fabiola kleiner zijn dan Betty en Dolly (andere fokker), maar dat de laatste twee zich door de eerste twee wel op de kop laten zitten. Het blijven aparte dieren.

Sinds de nieuwe dames zijn gaan leggen (Betty en Dolly) vinden we eens in de paar weken een dubbele dooier ei. Dat is bijzonder, want eigenlijk is dat een foutje van het legsysteem. Een dubbele dooier ei kan ook niet uitgebroed worden, tweelingen bestaan er niet in de kippenwereld. En het is een stevige bevalling, want waar een normaal 55-60 gram weegt kan een dubbele dooier ei wel tot 120 gram wegen, maar gemiddeld zijn ze bij ons zo’n 90-100 gram. Klinkt niet stevig, maar moet jij er maar eens aan denken dat je 7% van je lichaamsgewicht er even uitgooit. Dat is voor voor iemand van zo’n 80 kilo een stevige 5,2 kilo. En dat eens in de paar weken. Maar geen zorgen, alle kippen lopen nog normaal, en waggelen, dat deze ze standaard al een beetje als ze aan komen rennen 😉

De laatste weken zijn we veel in de tuin bezig en de meeste dames (maar vooral de Kraaikoppen) weten dat als we bezig zijn dat we nog wel eens wormpjes en andere beestje vinden die ook nog wel eens hun weg vinden bij de kippen. Dus als we in de tuin zitten dan staan er bijna altijd wel kippen bij het hekje om ons nauwgezet in de gaten te houden. Vandaag had Lily er helemaal een uitje van gemaakt, want die lag, ter hoogte waar we aan het werken waren, netjes naast het hek, rustig op de grond een beetje te dutten met af en toe een oogje open als we geluid maakte. Blijkbaar is het heel fijn om op zo’n manier toezicht te houden op het werkvolk. Mogelijk is er bij haar een kat in de stamboom terug te vinden.

De bijen is een ander verhaal, tenminste… die gaan er niet bij liggen. Inmiddels heb ik twee volken in de tuin en die zijn heerlijk aan het halen. Voor de imker is het meestal rond deze tijd dat er bij een traditionele kast de honingkamer er af wordt gehaald en de honing geslingerd. Nu is het nadeel van mijn bijenkast dat ik honing niet kan slingeren, ik haal de raad eruit en die moet ik dan verkruimelen zodat er honing en was overblijft. De honing gaat in potten en de was gaat in een was smelter zodat daar straks echte natuurlijke was van overblijft. En ik heb afgelopen zaterdag de eerste half kilo honing geoogst. Erg leuk en het is heerlijk. Gaat er nog meer komen? Geen idee, ik denk niet te veel, want in tegenstelling tot wat je normaal in een bijkast doet wil ik ze eigenlijk zo min mogelijk inwinteren met suiker, maar de honing laten hangen en in dan in het voorjaar kijken of ze nog wat voor mij hebben laten hangen. Dus komt er nog meer honing aan? De tijd zal het leren! Kom ik nog meer aan nu ik honing heb? Ik twijfel er niet aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.