Wat ik vind van kippen & bijen

Oriëntatievluchten

Bijen leven niet zo lang. Een winterbij kan het 5-6 maanden vol houden (afhankelijk hoeveel zij ‘slijt’), een zomerbij houdt het maar 6 weken vol. Als de bij ‘geboren’ wordt en uit de cel kruipen begint haar werkzame leven. Als eerste maakt ze het celletje schoon waar ze uitkomt en dan is het 3 weken binnendienst. Ze gaat broed verzorgen, de koningin verzorgen, darren voeren, raat bouwen, nectar in ontvangst nemen en honing maken. Na 3 weken gaat ze richting de buitendienst waarin ze water, nectar, pollen en hars halen. Ze hebben dan nog nooit echt gevlogen en dat betekend dat ze hun eerste orientatievluchten gaan houden. Iedere zonnige dag tussen 12 en 14 uur kan je dan voor je kast een groot aantal bijen zien ‘hangen’. Met de kop naar de ingang toe hangen ze een tijdje voor de kast, daarna gaan ze cirkels om de kast maken, steeds met hun kopje naar de kast toe. Steeds grotere cirkels en dan gaan ze echt vliegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *