Wat ik vind van kippen & bijen

Doppen

Een imker probeert altijd goed voor zijn volken te zorgen. En daarbij ook te zorgen dat evt zwermdrift wordt of teruggedreven of dat je daarop acteert. Het zwermen bij bijen is de natuurlijke manier van groei van het volk. Op een gegeven moment zet het volk koninginnencellen (of zwermcellen of moerdoppen) aan, daar legt de koningin eitjes in en de werkster zorgen voor speciaal voer voor die larven. Als de larven groot genoeg zijn vertrekt de koningin met de helft van haar volk. Ze vliegen weg om een volgende holle boom te betrekken zodat ze daar verder kunnen gaan.

Als imker wil je dat moment voorblijven. Als je merkt dat je volk zwermplannen heeft dan is dat het moment om een kunstzwerm te maken. Je splitst je volk en hangt de koningin in een nieuwe kast samen met broed en bijen en die kast breng je 3 km of meer verderop. Het volk heeft het gevoel dat ze gezwermd hebben en begint in de nieuwe kast hun huis te bouwen. Het achtergebleven volk wacht naarstig tot de moerdoppen uitkomen en dan kan de nieuwe koningin op bruidsvlucht en daarna aan het werk in de oude kast.

Bij iedere inspectie is het dus zaak om goed op te letten of er zwermcellen in zitten, want daarmee zie je dat je volk zelf wil gaan zwermen, en je kan beter of een andere imker ermee blij maken of voor jezelf een extra volk creeeren. Dus vandaag bij de inspectie dacht ik ineens gesloten zwermcellen te zien. Dus ik schrok even en bedacht mij of ik die in de vorige inspectie van vorige week gemist had. Maar uiteindelijk de bijen aan de ‘kant’ geschoven en toen kwam ik erachter dat het ‘gewoon’ wat raar darren broed was. Mannetjes bijen zijn groter en hebben dus ook grotere cellen dan werksters. En die had ik even aangezien voor moercellen. Dat was even schrikken. Waarschijnlijk blijven de bijen nog even bij me… *afkloppen op hout*

PS. op de foto zie je ook nog een paar bijen met witte pollen aan de achterpootjes. Daar hebben ze speciale haren zitten die het mogelijk maken om pollen te ‘bewaren’ en vervoeren. Dus nieuw voer voor de nieuwe larven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *