Wat ik vind van kippen & bijen

Latifa

Vandaag voor de tweede keer een veger gemaakt. Een veger is een kunstzwerm. Zoals ik eerder al een keer heb uitgelegd is de natuurlijke manier van ‘voortplanten’ van een bijenvolk door te gaan zwermen. Dat is mooi, maar dat is minder handig als je in een woonwijk of zo woont. Want dan gaan de helft van je bijen, samen met hun oude koningin er vandoor en ergens in een boom hangen tot een imker (hopelijk jijzelf) ze daar vind en in een kast plaatst. De kans dat ze nog een goede holle boom vinden waar ze zelf in kunnen overwinteren is in Nederland niet zo groot. Dus een zwerm moet je huisvesten, anders overleven ze de winter niet.

Dus wat je kan doen is een veger maken en die veger gebruik je dan om een andere imker blij te maken met een extra volk (of jezelf). In het achtergebleven volk schrikken de bijen ineens omdat er geen koningin meer is, maar dan ‘bouwen’ ze een gewone cel met een eitje/larf om naar een koninginnecel (een redcel genaamd) en die krijgt ander voer waardoor het geen werkster wordt, maar een koningin. Slim he, die natuur!

Dus ik heb een blij lid van de vereniging waar ik lid van ben naar huis gestuurd met een kast vol met bijen in zijn kleine autootje. Uit eigen ervaring weet, spannend ritje.

En we hebben nog even door mijn tweede kast gekeken omdat hij het leuk vond om te doen en omdat ik wel een extra paar ogen kan gebruiiken. Want dit volk heb ik nu bijna een jaar en ik heb de koninigin nog geen enkele keer gevonden. En ook vandaag hadden we na lang en hard zoeken bijde de brui eraan gegeven toen we haar ineens vonden op een van de laatste raten. Ze bewoog zich anders dan normale koninginnen, veel rustiger en veel ontspannender. Dus de foto hierboven ziet u de inmiddels illustere Queen Latifa I.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *