Wat ik vind van kippen & bijen

Even stil

Het is alweer even stil. Normaal gesproken betekent dat weinig slechts aan de hand is. En dat is ook zo, tenminste er gebeurt niet veel op een naar incident na. De kippen zijn volop in de rui, het is vreselijk zielig om te zien, want kippen in de rui betekent dat ze alle energie nodig hebben om nieuwe veren te maken. De oude veren vallen uit, en de nieuwe veren, voorzien van een mooi blauwig waslaagje zodat het zonder enig probleem door de huid heen kan ‘schuiven, komen langzaam naar voren. Dat betekend dat je af n toe allemaal stekels zit onder de veren of zelfs boven de veren. En dan door veelvuldig ‘groomen’ en veertjes goed leggen vegen ze de waslaag eraf en dan poetsen ze hun nieuwe veren weer op. Maar dat betekent ook dat je af en toe ‘doorkijk’kippen hebt, waarbij je door bijna gaten in het verendek een heel schriel kippennekje kan zien.

Helaas betekent dat ook ze wat banger zijn dan normaal, want ze kunnen minder goed vluchten en dan blijven ze verder bij je weg, dus uit de hand voeren is er even niet bij. En wat niet geholpen heeft is dat er weer een roofvogel de ren in is gekomen. Die heeft een kipje gedood (die al helemaal door de rui heen was) in de vroege uren van de schemer. Vreselijk stom en verdrietig om mee te maken en we hebben ook stevig gevloekt. En de schrik zit er bij de kippen ook stevig in. Heb gelijk natuurlijk geregeld dat het hok later open gaat zodat de kippen de lucht beter in de gaten kunnen houden en evt gevaar wel aan kunnen zien komen. Anderzijds is het moeilijk te voorkomen met kippen die toch een hele grote ren voor zichzelf hebben, we kunnen niet 100% afsluiten, helaas.

Qua bijen is het rustig. Mijn volkeren zijn door een andere imker overgenomen en staan in hun kasten ingewinterd en al klaar in de buurt. Dus hopelijk gaan die een mooie winter tegemoed waarin ik hopelijk ga ontdekken dat ik niet helemaal allergisch ben voor bijen en dat ik ze volgend jaar weer mag verwelkom in de kasten hier. Misschien kunnen ze me dan gelijk helpen de kippen te verdedigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *