Wat ik vind van kippen & bijen

Stevige Rui

Ik heb er al vaker hier wat over gezegd, maar ieder jaar gaan kippen door de rui (muv hun eerste levensjaar). Als de dagen wat korter worden, de temperatuur begint te dalen verliezen kippen hun veren en worden ze vervangen door nieuwe pennen met veren eraan. Maar ja, die pennen moeten door de huid heen en als dat met veren en al zou gebeuren dan scheurt de kip haar eigen vel. Dus wat heeft moeder natuur bedacht, die veren zitten opgerold in een kokertje van was. Hoe slim is dat. En als de pen naar buiten komt, duwt die de oude pen van zijn plek af, die veer val dan uit. En als de pen in zijn geheel buiten is, haalt de kip bij het schoonmaken het (blauwige) was laagje van de veer af, die klapt uit en voila, de kip heeft weer mooie veren.

Anderzijds, is het het rui proces wel een heel zielig proces om te zien, want laten we eerlijk zijn, de kippen zien er dan wat verlopen en gehavend uit. En ieder jaar is wel één kip die er echt een zooitje van maakt. Dit jaar is het Dolly, die bedacht heeft om alles in één week maar te vernieuwen en eruit ziet alsof ze 2 weken terug nog een hele mooie stola om had en die nu weg heeft gelegd. Rond haar nek, boven op haar rug en rond het borstbeen is het één en al stekels en kale plekken. Er blijft maar verdomt weinig kipje over als je de veertjes weg denkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *