Wat ik vind van kippen & bijen

Men heeft gelijk

Ik moest hier wel even om lachen. Maar mijn vriendin kwam terecht met dit berichtje op de proppen.

Toen ik aan het kijken was welke kippen ik zou gaan houden ben ik me er stevig in gaan verdiepen. Eerst met een cursus, toen met een shortlist, kippen kijken en uiteindelijk met een keuze. Het zouden kraaikoppen worden. En toen ik dat wist heb ik mij ook gelijk aangesloten bij de BKU club, die zich bezig houdt met de rassen van Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaardjes. Waarom deze kippen? In het kort, het zijn grote landhoenders (waar een buizerd vanaf zal blijven hopelijk) en het zijn de oudste Nederlandse rassen. En dat vind ik mooi, de history toch een beetje in stand houden en fokkers van die dieren ondersteunen.

Kippen komen waarschijnlijk uit zuid-oost Azie oorspronkelijk. En waarschijnlijk zijn die oorspronkelijke kippen gedomesticeerd zo’n 10.000 jaar geleden in China en langzaam maar zeker ook naar Europa gekomen, waarschijnlijk zo rond 700 v.C.. Maar rassen zijn steeds ook weer veranderd door bepaalde fokkeuzes. De dieren die wij hebben (Kraaikoppen en Uielbaardjes) kwam in Nederland rond de 16e en 17e eeuw al voort en zijn ook te zien op oude schilderijen.

Dan is het des te vreemder als je tijdens historische films over de middeleeuwen een hele toom Isa Brown’s of een andere leg hybride ziet lopen. Leg hybrides zijn rassen die echt voor de leg gefokt zijn en zo’n 250-300 eitjes per jaar leggen. Maar net als mensen worden ze geboren met een x hoeveelheid ‘eitjes’ op voorraad, dus hoe meer je legt hoe harder je er doorheen gaat. En daarom zijn de meeste leg hybrides met 2-3 jaar wel door hun hoogste productie heen, terwijl andere kippenrassen 5-6 jaar wel kunnen blijven leggen. Maar leg hybrides zijn wel van de laatste tijd, die Isa Brown, die heel bekend is in Nederland, die is pas ‘ontwikkeld’ in 1978. Dus heel raar om die te zien lopen tussen de paarden op de binnenplaats in historisch Engeland. Terwijl als je aan een kind vraag hoe een kip eruit ziet, zullen ze eerder wijzen naar een Isa Brown dan een Kraaikop, Uilebaard of Brabanter 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *